De ce romanii nu apeleaza la consultanta de afaceri pentru strat-up si atunci cand firma e in dificultate ?

In Romania sunt foarte putine firme care apelează la o firmă de consultanta in afaceri. Si mai mic este numărul de persoane care apelează la serviciile unei astfel de firme atunci cand se lanseaza in afaceri. Motivul pentru care intreprinzatorii si managerii companiilor nu apelează la asfel de servicii este unul simplu: lipsa banilor.
Cei care sunt la inceput de drum au foarte putini bani, pe care cu greu pot să ii impartă ca să isi acopere cheltuielile necesare pornirii unei afaceri (infiintare firma, investitii, dotari, asigurare a capitalului circulant, promovare, etc.) iar mangerii companiilor care deja functioneaza ,in ultimii 3 ani sunt cu banii „la limită” si se gandesc ca astfel de servicii nu sunt absolut necesare.

Rezultatele acestui mod de a gandi se văd insă: 90% din firmele nou infiintate se inchid in primul an de la lansare si o buna parte din firmele care existau de mai multă vreme pe piată incep si ele să se inchidă. Este foarte adevarat că aceasta criză prelungită, aparută in Romania in toamna anului 2008 pune si ea „umarul” la ceea ce se intamplă in domeniul afacerilor.

Pe de alta parte mai există un motiv destul de serios: foarte multi din cei care „isi spun consultanti” nu sunt capabili să vadă o afacere in ansamblul ei si sa dea sfaturi adecvate pentru succesul afacerii. Cele mai multe firme de consultanta sunt de fapt specializate pe o anumita nisă: imagine si publicitate, resurse umane, contabilitate, ISO, protectia muncii, etc. Aceste firme furnizeaza intr-adevar servicii de consultanta in afaceri dar de cele mai multe ori specialistii din aceste firme desi fac foarte bine ceea ce fac pe nisa in care sunt specialisti nu stapanesc mai multe domenii (marketing, management, planificare financiara, legislatie economica, tehnologie) si din acest motiv nu reusesc să dea o consultanta adecvată celor care au nevoie de o consultanta strategica.

Pana la urmă, atunci cand esti la inceput de drum sau atunci cand ai deja o firma dar lucrurile merg din ce in ce mai rău totul depinde de strategie. Trebuie să ai o imagine de ansamblu si sa intelegi „pe ce butoane trebuie sa apesi mai tare”. Consultantii cu experienta pot sa faca din acest punct de vedere recomandari care pot insemna diferenta dintre succes si faliment. Totul este sa va alegeti bine consultantul !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: